STUURKRACHT
Stuurkracht in het beroepsonderwijs
Veel directeuren en managers worden in de dagelijkse praktijk getrokken. De koersdoelen en strategische lijnen zijn helder, maar de praktijk vraagt voortdurend om aandacht. De neiging om zelf in te grijpen en bij te sturen is groot. Dit lijkt effectief, maar het belemmert eigenaarschap in teams en beperkt de ruimte voor lange termijn ontwikkeling.
Leiderschap gaat niet alleen over sturen en beslissen, maar ook over ruimte creëren. Gespreid leiderschap helpt om strategisch te blijven handelen zonder vast te lopen in de hectiek van alledag. Dit vraagt om een andere rol: niet alles zelf oplossen, maar teams in staat stellen om verantwoordelijkheid te nemen. Dat kan spannend voelen—kunnen zij dit wel? Daarom is investeren in handelingsvermogen essentieel.
In mijn aanpak voor directie- en managementteams in het beroepsonderwijs werk ik aan:
- Strategieontwikkeling: koers bepalen en door vertalen naar de praktijk
- Leiderschapsontwikkeling: richting geven en ruimte laten
- Teamontwikkeling: versterken van samenwerking, besluitvorming en eigenaarschap

Eensgezind leidinggeven
Leidinggevenden in het beroepsonderwijs staan zowel aan de basis van verandering als midden in het veranderproces. Effectief leiderschap vraagt om een heldere praktijktheorie die richting geeft aan leiderschap in lijn met onderwijsinnovatie. Zonder zo’n onderliggende visie blijft leiderschap vaak beperkt tot ad-hoc beslissingen en oppervlakkige acties, wat de duurzaamheid van innovatie ondermijnt.
Vernieuwkracht begeleidt directeuren, (programma)managers en team- of projectleiders bij het versterken van hun stuurkracht, gespreid leiderschap, integrale besluitvorming en eigenaarschap. Dit kan via in company leiderschapsontwikkeling, individuele coaching of een drijfverenanalyse met RealDrives. Afhankelijk van de vraag wordt een traject op maat ontwikkeld, altijd met oog voor de specifieke context van het beroepsonderwijs.

Resultaatgericht samenwerken
De druk in het beroepsonderwijs neemt toe. Met steeds minder mensen moet steeds complexer werk worden verzet. Dit is ook merkbaar in directie- en managementteams. Waar onderlinge afhankelijkheid eerder minder groot was, is samenwerken nu onmisbaar.
In overleggen ligt de nadruk vaak op inhoud, terwijl teamdynamiek als vanzelfsprekend wordt gezien. Dit kan leiden tot onduidelijkheden en conflicten, omdat gesprekken te veel worden gevoerd vanuit individuele belangen en behoeften. Hierdoor gaat waardevolle energie verloren.
Executive teamcoaching helpt directie- en managementteams om effectief samen te werken en te leiden in een complexe en dynamische omgeving. Dit versterkt de onderlinge samenwerking en vergroot het vermogen om complexiteit te hanteren en gedragen besluiten te nemen. De impact reikt verder dan het team zelf en draagt bij aan de hele organisatie.
Tachles System Intervention Method™
Als teamcoach werk ik met de Tachles System Intervention Method™. In de System Intervention Method (SIM) komen systeemdenken en systemisch kijken samen in één integrale aanpak. Deze methode maakt inzichtelijk hoe onderliggende patronen en dynamieken in teams en organisaties een rol spelen in het behalen van resultaten, het nemen van besluiten en het omgaan met complexiteit.
Mijn aanpak is erop gericht om duurzame interactiepatronen te doorbreken en om te buigen naar patronen die bijdragen aan groei en ontwikkeling, passend bij de specifieke fase waarin een team of organisatie zich bevindt. De interventies die ik uitvoer zijn zorgvuldig afgestemd op de context en de ontwikkelbehoefte.
Ik richt me op het vrijmaken en doelgericht inzetten van de beschikbare energie, zodat teams en organisaties met focus kunnen werken aan hun resultaten.
Hierbij worden niet alleen zichtbare gedragingen, maar ook de vaak onbewuste onderstromen van gedrag en interactie meegenomen. Mijn waarnemingen en interventies richten zich op het geheel en de samenhang in gedragspatronen, in plaats van alleen op losse onderdelen.
Dit systeemgerichte perspectief zorgt ervoor dat de veranderingen niet alleen impactvol zijn, maar ook duurzaam bijdragen aan een lerende, wendbare en effectieve samenwerking.